tisdag 15 oktober 2013

Tänk längre än näsan räcker - spara & försäkra i framtida syfte

I en tid då allt skall gå så fort som möjligt, är det inte heller speciellt konstigt att vi även spenderar varenda krona som vi tjänar. Det konsumeras allt från kläder och elektronik till upplevelser och nöjen många tycks i hetsen helt glömt bort hur viktigt sparande är. 

Men det är precis lika viktigt att se till att ha någon form av säkerhet idag, som det var när den äldre generationen var unga. Kanske är det till och med ännu viktigare att tänka på framtiden idag då det ekonomiska systemet tycks skälva ordentligt.

Ekonomi USASjälvklart syftar jag på kalabaliken i USA. Idag blev det klart att USA kommer att låna ytterligare pengar för att hjälpa den stukade ekonomin framåt ytterligare en tid. Att USA som tidigare setts (många har fortfarande denna åsikt) som världens starkaste ekonomi, krisar på detta vis bör vara en väckarklocka för den minoritet som alltjämt håller fast vid att västvärldens ekonomi är stabil.

Denna gång valde USA att trycka på "snooze" och utöka belåningen men hur länge har vi råd att somna om och drömma oss bort från de fundamentala problem som existerar?

Vad du kan göra för att få en bättre framtid!

Världspolitik i all ära, men tyvärr är det inte mycket vi som enskilda individer kan göra för att påverka den världsomspännande politiken. Vad var och en emellertid kan göra, är att skapa förutsättningar för en bättre framtid.

Spara pengar är och har alltid varit en bra strategi inför hårda år. Den som spar han har lyder det gamla ordspråket, detta har allt mer kommit att ersättas med den som äger han har. Men ägande går inte att likställas med ett tryggt sparande som t.ex. ett bra högräntekonto erbjuder.

spara pengar till framtiden
Lägg pengarna på hög och låt dem växa
Många går runt med uppfattningen att man som husägare inte behöver spara några ytterligare pengar, då man redan äger en fastighet som dessutom kommer öka i värde i all evighet. Detta är inte sant, många av de som drabbades värt under förra finanskrisen var just husägare som tvingades till tvångsförsäljning då de inte klarade av att betala ränteökningen. Som husägare med stora lån är det således särskilt viktigt att du ser till att ha kapital att ta av utöver den ordinarie budgeten.

Än viktigare än att börja spara pengar själv, är att se till så att du får tillräcklig inkomst även om du förlorar arbetet. Om du inte redan är med i en akassa är det hög tid att gå med nu. Det gör att du garanterat får pengar även om arbetsmarknaden försämras kraftigt. För ett mer omfattande skydd se löneförsäkringen.se.

Det räcker inte att enbart tänka nutid. Alla blir vi gamla någon gång. För att överleva ekonomisk under livets slutfas behövs en god pension. Normalt räcker inte den statliga pensionen i sig själv, utan ytterligare privatsparande är ett måste. Se till att börja spara 500 kr varje månad i 30 år och du har 180000 kr  väljer du att spara det dubbla har du 360000 kr exklusive ränta. Vänta inte utan börja redan nu!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar